Ποιοί είμαστε

Το ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ είναι μια ομάδα πολιτών που με επικεφαλής τον Στέλιο Παπαθεμελή ξεκίνησε  τον αγώνα  κατάρτησης ενός πραγματικά υπερκοματικού συνδιασμού για τον Δήμο Θεσσαλονίκης που θα αποτελείται απο πολίτες που αγαπούν την πόληκαι έχουν τις γνώσεις και την δύναμη να δουλέψουν με πίστη και πείσμα.

Η πόλη αντιμετωπίζει σήμερα αμέτρητα προβλήματα: καθαριότητα, κυκλοφοριακό, μόλυνση περιβάλλοντος, οικιστική παρακμή, υποβάθμιση των μνημείων της, εγκληματικότητα και άρα ασφάλεια, προβλήματα οικονομικά και κοινωνικά.

Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη προγραμματισμού για την ανάπτυξή της και η ανυπαρξία ενός οράματος για τον εκσυγχρονισμό και την προβολή της.

Στόχος μας είναι  να συσπειρώσουμε τις υγιείς δυνάμεις αντίδρασης και ανατροπής του προβληματικού σκηνικού της αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη. Για το σκοπό αυτό θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στις παρακάτω αρχές:

– Καμιά σχέση εξάρτησης με κόμματα και συμφέροντα. Δεν είμαστε παράρτημα κανενός κόμματος, δεν θα κάνουμε τον Δήμο παραμάγαζο οποιωνδήποτε »κύκλων», απευθυνόμαστε σε όλους όσοι αγαπούν τη Θεσσαλονίκη και επιθυμούν να τη δουν, επιτέλους, να προκόβει. Όλοι έχουμε απογοητευθεί με τα κόμματα. Η γενικευμένη κρίση. Η αίσθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Η αθηνοκεντρική λογική που αγνοεί τα τοπικά προβλήματα αλλά επιβάλλει τους κομματικούς υποψηφίους. Μας ζητούν την ψήφο μας, όχι για την πόλη μας αλλά για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους τα κόμματα στην Αθήνα. Φτάνει πια. Ως εδώ και μη παρέκει. Η πόλη μας, οι δημότες που πολύ καλά ξέρουν ότι τίποτα δεν έχουν να περιμένουν από τα κόμματα και την κυβέρνηση, οργανώνονται.

Σαφής αντι-Μνημονιακός χαρακτήρας. Η ψήφος στην παράταξή μας είναι ψήφος κόντρα στην Τρόικα και τα Μνημόνιά της, που γίνονται ολοένα και πιο απαίσια. Γιατί πρέπει επιτέλους να αντιδράσουμε. Τα δύο μεγάλα κόμματα και οι εκπρόσωποί τους στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν αποτελούν λύση αλλά το πρόβλημα.
Προστασία του τίμιου ονόματος της Μακεδονίας. Θα εμποδίσουμε σθεναρά την παράδοση με οποιαδήποτε φόρμουλα (σύνθετη, διπλή κ.λ.π.) του ονόματος Μακεδονία στους Σλάβους των Σκοπίων. Η Θεσσαλονίκη, διαχρονικό περίλαμπρο κέντρο του Μακεδονικού Ελληνισμού συνοψίζει με έμφαση τα χαρακτηριστικά της αιώνιας ελληνικής νεότητας και της αδιαπραγμάτευτης ελληνικότητας, της δικής της και της όλης Μακεδονίας.

Η Θεσσαλονίκη της ιστορίας και των θρύλων έχει ένα συναρπαστικό παρελθόν και δικαιούται ένα εξίσου λαμπρό μέλλον. Οι σοφοί που την εγκωμίασαν στους αιώνες της ιστορίας την καλοτύχισαν για τη θέση της, για τον πλούτο της, την οικουμενικότητά της και βεβαίως για τους ανθρώπους της.

Οχτακόσια χρόνια πριν ο Θεσσαλονίκης Ευστάθιος έπλεκε το εγκώμιό της: «Μήτηρ πάσης Μακεδονίας. Μεγίστη, πανευδαίμων, περίπυστος (=ονομαστή), περιφανής και πολυάνθρωπος».  Από αυτά σήμερα, φοβόμαστε ισχύει μόνον το «πολυάνθρωπος»!

Θέλουμε την πόλη μας με ένα δυναμικό δημιουργικό παρόν και ένα λαμπρό μέλλον για τους νέους μας.

Η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός βαθύτατα πολιτικός και αυτοπροσδιοριζόμενος. Για να αποκτήσει όμως την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα του οφείλει  πρώτιστα να απεξαρτηθεί από το φαύλο κομματoκρατικό σύστημα. Δικαιούται και οφείλει να δράσει εξ ιδίου δικαίου και όχι υπό τη σκιά και την κηδεμονία των κομμάτων, όχι ως κομματικό παραμάγαζο.

Μαζί μπορούμε να ανακτήσουμε τον χαμένο χρόνο και να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Η πόλη που αγαπάμε δεν είναι σήμερα η πόλη που ονειρευόμαστε. Αλλά στο χέρι μας είναι να την κάνουμε. Μπορούμε!

Γι’ αυτό ζητούμε να σταθείτε δίπλα μας.

Για τη Θεσσαλονίκη που αγαπάμε, τολμούμε!

Σχολιάστε